srebrenica.jpg

Stemmer fra Srebrenica

Srebrenica i Bosnia, 11. juli 1995: Bosnisk-serbiske styrker skiller menn fra kvinner og barn, som blir transportert bort. Få dager senere er 8372 menn og gutter massakrert: Europas største folkemord siden annen verdenskrig er et faktum.

I denne boken er tolv unge voksne - barn under konflikten og massakren i 1995 - blitt intervjuet. Boken er et bidrag til å gi barns opplevelser av og i krig en synlig plass i det offentlige rom.

“Noe av det som gjør størst inntrykk i denne boken, er hvordan mennesker som fikk sine unge liv revet opp av drap på sine nærmeste finner styrke til å gå videre uten å legge alle dem som deltok i grusomhetene for hat. De erkjenner at hat ikke vil føre til noe godt, ei heller bringe tilbake dem som savnes. Samtidig får vi innblikk i hvor komplisert den post-traumatiske tilværelsen er for de sterkest berørte og berøvede.”
Arne Johan Vetlesen (fra forordet)

Anmeldelse i Dag og Tid

I artikkelen Dømd for brotsverk mot menneskeslekta i avisen Dag og Tid (fredag 1. April 2016) skriver professor Bernt Hagtvet, som kommenterer dommen mot Radovan Karadzic, om boken til Jóna Hafdis:

”Nyleg har vi på norsk fått ei skildring av dei menneskelege sidene ved Radovan Karadzics nidingsverk. Det er Jóna Hafdis Einarssons uhyggjelege samtalebok Stemmer fra Srebrenica. Det som gjer Jóna Hafdis Einarsson bok så nær og ufråvikeleg som dokumentasjon på det umenneskelege, er måten ho får fram den totale utholinga av ein sams identitet som nabo og medmenneske. (…) Kanskje det mest inntrykksvare ved boka er skildringa av korleis offera, no vaksne, freistar å få livet til å gå vidare etter redslane – utan å hate dei som stod for overgrepa. Kan henda ligg her det beste svare til den uttrykkslause poeten i Haag.”

Stemmer fra Screbrenica ble i 2016 tatt med på på NORLAs oversiktsark med titler innen historie og samfunn. NORLA er Senter for norsk skjønn- og faglitteratur i utlandet: norla.no

Sterkt om Srebrenica – massakren (fra Fædrelandsvennen)

I Stemmer Srebrenica har forfattaren Jóna Hafdis Einarsson intervjua 12 vaksne 20 år etterpå. Dei var barn i 1995, dei fleste for må barn som knapt skjønte kva som hende. Det er sterk kost for ein som var 63 år gammal i 1995, og minnest mediaoppslaga den gongen. Vi har ikkje lov til å gløyme slikt!

Stemmer fra Srebrenica er ei god og nødvendig bok.

Les resten av anmeldelsen i Fædrelandsvennen her.

Pris 149,-

( før kr. 249,-)

(Send en e-post til heihafdis@gmail.com for bestilling)